Bra ljussättning gör hemmet både trivsamt och funktionellt. Ljus påverkar även vårt välbefinnande och hur vi mår. Detta gäller solljus såväl som ljuset i hemmet. Utöver antalet ljuskällor bör du även tänka på vilken funktion respektive belysningskälla ska ha. Alla rum behöver någon form av belysning och ofta krävs det flera olika sorters ljus som är anpassade för olika sysslor, exempelvis läsning, städning eller allmänt stämningsgivande. Nedan ges en kort översikt över olika sorters ljus och när de behövs.
Funktionsbelysning
Funktionsbelysning är ett koncentrerat och riktat ljus som främst används när du behöver utföra sysslor som kräver stark belysning. Exempel på denna typ av sysslor är att skära eller hacka något i köket, läsa vid skrivbordet, raka dig framför badrumsspegeln eller annat detaljerat arbete. Detta ljus sprider sig inte till hela rummet utan är fokuserat på det område där sysslan ska utföras. Denna typ av ljus kallas även för arbetsbelysning.
Stämningsbelysning
Till skillnad mot funktionsbelysningen är stämningsbelysning till för att dekorera och skapa trivsel i hemmet. Denna typ av ljus kallas även för accentbelysning eller punktbelysning. Ljuset är oftast diskret och dämpat. Exempel på stämningsbelysning är ljusslingor, smålampor, dimmers och levande ljus. Fler lampor i olika storlekar och ljusspridning ger oftast maximal trivsel. Tänk även på att materialet på lampskärmen påverkar ljuset. Ljust tyg, papper och glas ger mer ljus än mörkare och mer täta material. Dessutom är det viktigt att rum med funktionsbelysning även har stämningsbelysning för att mjuka upp eventuella skuggor och kontraster.
Allmänbelysning
Allmänbelysning är det ljus som sprider sig över hela rummet och ersätter dagsljuset. Denna typ av ljus kallas även för bakgrundsljus eller bakgrundsbelysning. Oftast är det en taklampa, men ibland en stor golvlampa. Syftet med denna är att du snabbt ska få en överblick av rummet. Allmänljuset är bland annat viktigt när du går in i ett rum och när du städar.